Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Sprints. Una de travessies...

21 de març 2021

Grup de nedadores i nedadors del Montjuïc a la Travessia de Banyoles de 1962
Drets: C. Medina, Molinero, Monzó, Escolies, Mari C. Medina, Marta Escolies, 
A. Medina, N. Lloch. Ajupìts: Valdes, Marco, C. Llorca, Ferreres, Camps, 
Solsona, Rosa M. Carabí, Ester Vila i germana del Solsona
Font: Arxiu JCE. Fons J.A. Molinero. Ft. SI (*)


Les travessies han estat des de sempre una alternativa a la rutina de les piscines. Per regle general comportaven un desplaçament del grup, que es podia fer en autocar, i passar un dia amb les colles respectives: les nedadores i nedadors per el seu cantó i els pares fent barrila al seu aire. Potser la mes paradigmàtica en aquest sentit era la del llac de Banyoles, convocada generalment el mes de setembre.

Abans del boom de les llargues distàncies i les proves d'aigües obertes, finalment olímpiques, qualsevol racó de mar, riu, llac o altre braç d'aigua ha estat bo per a celebrar-hi una travessia, sovint amb periodicitat anyal. En aquest 'Sprints' i amb l'ajut d'en Josep Bas en recordarem algunes de l'any 1967.


A l'esquerra G. Navarro, C. Mayr, E. Castillo i J. Bas a la Travessia del Pg. Marítim.
A la dreta J. Bas, M. Tomás, E. Castillo i A. Corell a la Travessia del Port.
Font: Arxiu JBM. Ft. SI

La primera foto correspon a la darrera travessia del Passeig Marítim (**) celebrada el 23 de setembre de 1967. Per el reglament de la travessia el guanyador era el que ho havia estat de la categoria absoluta, encara que el primer de la prova infantil hagués fet un millor temps. Aquest va ser el cas d'aquest any, de manera que en Josep Bas, de l'Atlètic, va ser guanyador de la prova infantil i en Gabriel Navarro, del Montjuïc, guanyador absolut tot i que amb un temps lleugerament superior al d'en Bas. Els acompanyen la Catalina Mayr, del Catalunya, com a la guanyadora absoluta de la prova femenina i la Elisabeth Castillo, del Montjuïc, que va ser la primera classificada infantil.

Retall de 'El Mundo Deportivo' de 25 de setembre de 1967.
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

La foto de la dreta correspon a la Travessia del Port de Barcelona del dia 24 de setembre de 1967, amb en Josep Bas com a guanyador infantil, mentre que l'Antoni Corell en va ser el guanyador absolut. A la categoria femenina la Montse Tomás, del 'Natació', en va ser la primera de la classificació absoluta i l'Elisabeth Castillo la de la travessia infantil. Donat que les distàncies respectives de les travessies infantils i la de les absolutes eren diferents, aquí no es podia donar el cas anterior.

Com que les coses van i venen, en Gabriel Navarro havia guanyat la Travessia de Banyoles absoluta a principis de setembre però en la classificació total es va trobar superat per en Josep Pujol, del Banyoles, en haver aquest darrer fet un millor temps a la prova infantil. A mes es donava el cas que en Josep Pujol va ser el primer nedador local en guanyar la històrica travessia tot just en fer-se la vint-i-quatrena edició. L'Elisabeth Castillo, una vegada mes, va guanyar a la classificació infantil.

Tres del quatre protagonistes de la foto del Passeig Marítim es retrobarien a primers d'octubre en una de les darreres travessies de la temporada, la del Port de Tarragona. Amb una participació massiva de les nedadores i els nedadors del Montjuïc, en Josep Bas va arribar en primer lloc, mentre que en Gabriel Navarro encapçalava el grup de perseguidors del Montjuïc. La Elisabeth Castillo repeteix el primer lloc, en aquest cas absolut, ben escortada també per les seves companyes del club.

Retall de 'El Mundo Deportivo' del 5 d'octubre de 1967.
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

Sense moure'ns de Catalunya aquest any 1967 es feren encara moltes mes travessies, com ara la Tussols-Basil per el riu Fluvià a Olot o les dels diferents ports o badies de la costa, com ara les de Blanes, Tossa, Palamós, Sitges i algunes mes. Cadascuna d'elles tenia el seu particular interès; des de les que combinaven la travessia amb alguna festivitat local fins a les que incorporaven algun tipus de fí de festa amb partits de futbol, cucanyes o la cacera d'alguna oca o algun ànec viu llençat a l'aigua... que ara seria considerat maltractament animal, amb tota la raó... però eren uns altres temps.

Josep Bas i Josep Castellví

(*) La foto té un peu fet per el mateix Juan Antonio Molinero, amb l'expressiva efusió per el caràcter festiu de la diada. La identificació de quasi tots els presents a la foto l'ha facilitada el mateix 'Moli'

(**) L'actual Passeig Marítim va neixer amb el nom de "Paseo Marítimo General Acedo Colunga", en honor del "Gobernador Civil y Jefe Provincial del Movimiento" que en va promocionar la seva realització. Quan parlem de la platja del club tornarà a sortir el seu nom

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic