Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

La Natació al Montjuïc, 1947-1957 (iII)

7 de març 2021

En aquests darrers cinc anys que ens resten per repassar del període seleccionat el Montjuïc va consolidant una posició rellevant a la natació catalana. Sovintegen les classificacions en els primers llocs dels Campionats de Catalunya de les diferents categories i ja no es una excepció veure nedadores i nedadors del club seleccionats per a representar a Catalunya als Campionats nacionals absoluts o per categories.

1953

A nivell general l'any ens aportarà dues baixes fonamentals a la natació espanyola: l'Enrique Granados morirà a Madrid on es entrenador de manera sobtada el juliol i l'Andrés Zoliomy marxarà cap a Itàlia desprès que als JJ.OO. d'Helsinki de 1952 l'equip espanyol de waterpolo no obtingues els resultats esperats. Posarà així punt i final a la seva primera etapa espanyola i encararà a Itàlia el camí cap a l'or olímpic del seu equip de waterpolo als JJ.OO. de Roma 1960.

Al Campionats Generals de Catalunya les noies del Montjuïc arriben a la segona posició, mentre que els nois es classifiquen tercers. Hi destaquen la participació de la Montse Ramos en les proves de braça i la del relleu 4x200 m lliures femení composat per M. Ramos, C. Ramos, Arumí i Sala, que arriben en segon lloc tant sols superades per el 'Natació' Barcelona. En nois en Teo Poch queda tercer en els 100 m lliures amb 1'05" i l'Orero repeteix aquest lloc en els 100 m esquena.

En el que llavors era conegut com a Ballet Aquàtic el club debuta presentant un equip que es sumarà als recentment creats per el C.N. Barcelona i la Societat Atlètica de Barcelona per a posar en marxa aquesta disciplina aquàtica a l'estat espanyol.

A la Travessia del Port el club assoleix per novena vegada consecutiva el Trofeu Gil i Arnau en classificar fins a setanta nedadors. En Teo Poch queda en quarta posició  i el segueix l'Albert Medina en el lloc 52. Les dones classifiquen a la Montserrat Ramos en quarta posició, a la que seguiran la C. Raventós i la Juanita Faure als llocs onzè i catorzè, respectivament

1954

En Joaquín Morera es nomenat Secretari de la FEN, càrrec que desenvoluparà al llarg de molts anys i que facilitarà més endavant la seva etapa de dirigent de la natació internacional a la LEN i, més tard, a la FINA. Per primer cop desprès de la guerra civil es reprèn la participació als Campionats d'Europa en la seva edició de Turín. En vistes als Jocs del Mediterrani de l'any vinent la Piscina Municipal de Montjuïc emprèn la seva reforma definitiva, amb l'ampliació de les graderies, convertint-se en un 'Estadi Nàutic' amb capacitat per a nou-mil espectadors. 

Als Campionats d'Espanya absoluts que es celebren a Barcelona i en representació de Catalunya hi participa la Carme Ramos als 100 m papallona, amb un temps de 1'37". En Paco Bonet guanya en els 100 m braça i arriba segon als 100 m papallona als campionats juvenils. La Mateixa Carme Ramos guanyarà el Campionat de Catalunya infantil en els 100 m papallona on en el conjunt de la classificació les noies del club ocuparan la segona posició. Pel que fa als nois, en Gabriel Romero serà primer en els 100 m papallona júniors i el Montjuïc ocuparà també el segon lloc a la classificació dels campionats de cadets.

A la Travessia del Port el club repeteix el Trofeu Gil i Arnau amb setanta-un nedadors classificats. El president Boronat, fidel a la seva tradició, segueix nedant els 3.800 metres de la prova. En noies aquest any no hi ha cap participant del Montjuïc.

S'acompleixen els primers deu anys de vida de l'entitat i per a commemorar-ho s'organitza un Criterium de Velocitat del qual sortirà guanyador el 'Natació' Barcelona.

Retall d'El Mundo Deportivo de 1 de juliol de 1954, 
amb la curiosa errada del subtítol. 
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

1955

Barcelona serà la seu dels II Jocs del Mediterrani, amb un notable èxit d'organització. Amb aquesta finalitat l'ajuntament afronta la remodelació de l'Estadi i la Piscina Municipal de Montjuïc a la vegada que es construeix de bell nou el Palau Municipal d'Esports del carrer Lleida. Enrique Ugarte recupera el càrrec de seleccionador nacional de natació que retindrà fins a mitjans dels anys 70's. L'entrenador francès Alban Minville, que compta entre els seus nedadors als campions Jany i Boiteux, es convidat a realitzar un seguit de conferències que inicia a la ciutat de Barcelona. Als que vam ser nedadors dels anys 60's coneixem aquest entrenador sobretot perquè produïa a casa seva, en una mena de fàbrica, els banyadors del seu nom que varen reemplaçar als mes primitius de llana o de teles poc apropiades per als desplaçaments a l'aigua.

La Carme Ramos serà seleccionada per a l'equip de Catalunya que ha d'assistir a Cadis als Campionats d'Espanya, on assolirà el segon lloc en els 100 m. papallona. En els de Catalunya absoluts la mateixa nedadora repeteix distància i classificació mentre que en Gabriel Romero farà tercer en els 200 m papallona masculins. Les noies seran terceres en la puntuació per clubs final, mentre que els nois ocuparan el cinquè lloc. 

Als campionats catalans per categories els júniors Josep Cercós i en Josep M. Roselló arriben en cinquè lloc als 200 m braça i papallona, respectivament. A Vic, en les categories d'infantils i juvenils, en Paco Bonet fa el segon lloc en els 100 m papallona i guanya els 100 m braça amb un temps de 1'29", tot establint el rècord d'Espanya infantil.

Equip de relleus juvenil del Montjuïc, 1955. Lluis Mateu, Albert Medina, 
Francesc Escoda i Andreu Castaños, sentat darrera Paco Bonet. 
Font: Arxiu JCE (*)

A la Travessia del Port seguim imbatibles en el Gil i Arnau, classificant seixanta-un nedadors. Les noies reprenen la seva participació arribant-ne tres entre les deu primeres: Cort, Tresserras i Gómez; cinquena, sisena i vuitena respectivament.

El Dia del Club d'aquest any veurà plenes de gom a gom les nou-mil places de la piscina de Montjuïc per rebre al "Schwimmaverein Heilbronn 98" alemany que ens supera amplament a les proves de natació però que es veurà superat per l'equip de waterpolo del Montjuïc, perdent per 6 gols a 2.

1956

Es l'any dels Jocs Olímpics de Melbourne, polèmics per fets com la invasió d'Hongria per els soviètics i la guerra per el control del canal de Suez a l'Orient mitjà. Ambdues qüestions van originar un boicot als jocs que resultaren deslluits. Espanya es va sumar al boicot i no va desplaçar-hi esportistes. Els Jocs, però, seran determinants en l'esdevenidor proper del club perquè hi es present com a un dels entrenadors de l'equip hongarès en Janos Gergely, que ja no tornarà al seu país i a començaments de 1958 iniciarà la seva etapa d'entrenador del Montjuïc.

En l'ordre intern la mort del general José Moscardó forçarà el relleu al front de la "Delegación Nacional de Deportes" arribant al càrrec en Juan Antonio Elola Olaso que, sense sortir-se de l'única via possible a la dictadura, iniciarà un seguit de canvis que contribuiria a dinamitzar l'organització esportiva espanyola.

Als Campionats de Catalunya absoluts l'equip femení del Montjuïc es classificarà segon, darrera del 'Natació'. Hi destacaren la Carme Ramos, segona als 100 m papallona i sisena als 100 m lliures; la C. González, quarta als 400 m lliures; la Maria Pantinat, sisena als 100 m braça així com el relleu de 4x100 m estils amb M. Ramos, M. Pantinat, C. Ramos i C. González que arribaran segones. Els nois acabaran quarts en la classificació general amb participacions rellevants d'en Paco Bonet, l'Albert Medina i en Gabriel Romero. Les nedadores del club segueixen la seva progressió, concretada en l'establiment del rècord d'Espanya infantil de la Maria Mercè Sans als 100 m papallona en 1'36"8 i el rècord de Catalunya juvenil de la Carmen Ramos en els 200 m papallona amb el temps de 3'34"6. 

A la Travessia del Port, per dotzena ocasió consecutiva, ens enduem el Trofeu Gil i Arnau classificant fins a seixanta-quatre nedadors. A la classificació femenina hi trobem la Concepció González i la Maria Pantinat classificades en tercer i setè lloc, respectivament.

A final de temporada un equip del Montjuïc es trasllada a Palma de Mallorca per a disputar uns festivals de natació i waterpolo amb el C.N. Palma.

1956. Equip del C.N. Montjuïc a Palma de Mallorca: 
A. Medina, Mateu, Bonet, Gracia, Paez, i López. 
Sota: M. Ramos, ____, González, Aragonés, Pantinat 
i Castaño. Font: Arxiu JCE

1957

El 'Natació', degà de la natació catalana i espanyola, compleix els seus primers cinquanta anys. A la FCN en Mateu Molleví substitueix a la presidència a en Francesc Draper, que hi havia arribat l'any 1950.

Els Campionats d'Espanya es celebren a la piscina de "Las Arenas" de València. La selecció catalana comptarà amb la Carme Ramos i la M. Mercè Sans que faran primera i segona respectivament en els 100 m papallona. En Josep Antoni Abadias quedarà primer en els 800 m lliures de la categoria juvenil.

Als Campionats de Catalunya absoluts les noies es confirmaran a la seva segona posició en la classificació final, amb bones actuacions de la Carme Ramos, primera als 100 m papallona; la M. Mercè Sans, quarta a la mateixa prova i el relleu de 4x100 m lliures format per Boira, González, Ramos i Sans que arribaran en segon lloc. Els nois quedaran classificats en quarta posició, amb el Gabriel Romero com a cinquè classificat als 200 m papallona i bons resultats de Medina, Lòpez i el relleu de 4x200 m format per Font-Prats, Medina, López i Bonet. 

Aquest darrer serà seleccionat per a formar part de l'equip espanyol que anirà als Jocs de la FISEC a Dublín, on farà el segon lloc en els 200 m. braça. També comencen a destacar les noves generacions com ara la Carme Medina, l'Elisenda Mallafré, la Julita Cuesta, en Carles Medina, en Josep A. Abadias, en Jordi Paez o en Juan Antonio Molinero, entre d'altres

Elisenda Mallafré, Julita Cuesta i Angels Camps. 
Font: Arxiu JCE

A primers de l'any 1958 prendrà possessió del càrrec d'entrenador del club el primer que serà plenament professional, en Janos Gergely, i la progressió dels equips del C.N. Montjuïc es veurà accelerada amb la millora de nous mètodes i sistemes d'entrenament. però d'això ja en parlarem més endavant

Josep Castellví

(*) Les identificacions de les nedadores i nedadors  a les fotos que acompanyen aquesta entrada ha estat possible amb l'ajut de la Laura Palau i l'Albert Medina, a qui cal agrair aquesta col·laboració

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic