Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Els que ens entrenaven...

20 de març 2021

Antecedents

El que segueix es una aproximació als entrenadors de natació del Club Natació Montjuïc des de 1944 fins a l'any 2000, que com ja hem explicat en altres ocasions es el límit temporal que ens hem fixat per aquest bloc.

Es tracta d'una aproximació que creiem força exacte però que nos es troba lliure de les errades lògiques en un marge de temps tan ampli. Cinquanta-sis anys d'entrenadors donen per a múltiples incidències i circumstàncies que no sempre fan que sigui senzill determinar qui ha estat en cada moment el primer entrenador de natació del club.

Abans de mostra-vos la graella amb el llistat d'entrenadors ens cal de fer algunes puntualitzacions:

  • En el quadre que exposem tot seguit hi consten només els primers entrenadors de natació
  • Generalment l'entrenador de natació es feia càrrec també de l'entrenament de waterpolo masculí, al menys va ser així fins a l'any 1966 en que les dues funcions es separen, amb un petit parèntesi de 1972-1974 en que l'Agustí Mestres, sota la presidència d'en Joan Ballart, torna a exercir ambdues responsabilitats
  • Fins a l'arribada d'en Janos Gergely el gener de 1958 el càrrec ha estat exercit de manera fonamentalment amateur

Històric d'entrenadors de natació del Montjuïc 1944-2000

Font: Elaboració pròpia Josep Bas i Josep Castellví


V. Esquiroz a la piscina municipal de Montjuïc.
J. Florensa, a la piscina municipal de Montjuïc. 
J. Clemente en funcions d'entrenador del club.
J. Gergely ja a Austràlia amb la seva filla Sarika nascuda a Barcelona. 
Font: Elaboració pròpia amb fonts diverses

Albert Medina amb en Don Gambril a Ohaio, EE.UU,  l'any 1965.
Agustí Mestres signa com a entrenador del club l'octubre de 1972
En Joaquim Àlvarez en funcions d'entrenador del club
Font: Elaboració pròpia amb fonts diverses

Joan Fortuny en funcions d'entrenador del club.
Josep Bas nedador del club, abans d'exercir com a entrenador.
Jordi Murio rep l'any 2018 el I Premi INEFC a l'Excel·lència.
Font: Elaboració pròpia amb fonts diverses

Consideracions a afegir

Alguns d'aquests entrenadors del club mereixeran una entrada específica posterior, bé sigui com a Carnet de Soci o com un altre tipus d'article.

Als anys que en Josep Vendrell exerceix d'entrenador també hi trobem en aquesta funció en Francisco Calamita, el nedador canari campió i recordman espanyol, que es trobava a Catalunya treballant per l'empresa familiar. El seu pas com a entrenador va ser molt efímer.

En Vicenç Carmona feia funcions d'entrenador de menors o segon entrenador quan en Robert Carmany decideix de plegar de la seva tasca i el primer passa a fer les seves funcions de manera provisional al llarg de poc mes de vuit mesos.

L'Albert Medina va ser primer entrenador del club per un període d'onze anys assolin notables èxits esportius per a l'entitat, entre ells el de ser el primer club diferent del 'Natació' Barcelona a guanyar els Campionats Generals de Catalunya a la classificació per equips; primer ho feren les noies l'any 1961 i l'any següent els nois. 

En Miquel Escolies venia compartint amb la Carme Ramos les tasques d'entrenador de menors des de la posada en funcionament de la piscina de Folch i Torres, l'octubre de 1966 sota la direcció de l'Albert Medina. La marxa d'en Guillem Alsina, que havia substituït a aquest darrer, provocà que l'Escolies passes a ocupar el càrrec de primer entrenador fins a la seva incorporació al C.N. Granollers per exercir aquesta mateixa funció a finals de 1972.

El dissabte 22 de juny de 1974 l'Agustí Mestres pateix un accident conduint el seu cotxe, en que també hi anaven alguns jugadors de waterpolo, camí de Zaragoza per a jugar contra L'Helios. Els jugadors en sortiren il·lesos però, malauradament, en Mestres resultà greument ferit amb lesions que necessitaren d'un llarg període de convalescència. 

Retall de 'El Mundo Deportivo'  de 23 de juny de 1974.
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

Això comportà la presa de dues decisions per a la seva substitució. D'una banda el mes de novembre de 1974 la directiva d'en Joan Ballart fitxa com a nou entrenador de waterpolo l'Imre Szikora que feia uns pocs mesos havia abandonat aquest càrrec a les files del 'Natació' Barcelona; novament la natació i el waterpolo tenien entrenadors diferenciats. Per a portar la responsabilitat del primer equip de natació es decideix comptar amb l'Enric Salas que venia fent les funcions de segon entrenador amb l'Agustí Mestres. Aquest, un cop recuperat, encara tornaria a fer la seva tasca uns pocs mesos abans de l'arribada d'en Joaquim Àlvarez

Fixant la mirada en els primers entrenadors ometem la necessària figura dels seus ajudants o segons entrenadors, per bé que en algun cas ja n'hem hagut de parlar. Així ens trobaríem des d'el Joan Reynés que exercia aquesta funció amb l'Esquiroz fins als Carmona, Pedro Martinez Carrión o l'Antonio Fernández dels anys seixantes. Mes endavant entraran en acció els ja comentats Miquel Escolies i la Carme Ramos, col·laboradors de l'Albert Medina al llarg de molts anys. 

Una altre figura de segona entrenadora que ha estat peça clau en el seu suport al primer entrenador ha estat la Maria Pilar Escriche, la 'Mapi', que des del primer període d'entrenador d'en Jordi Murio fins a ben entrats els anys 2.000 ha estat fent aquesta tasca amb la seva particular tenacitat i el seu talent per a la conducció de les i els joves nedadors del club.

Josep Bas i Josep Castellví

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic