Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Els inicis del waterpolo, 1944 - 1950

28 de des. 2020

Any 1944, els primers passos...

Poc temps desprès de la constitució del club, el dia 3 de juny es disputa un primer partit amistós amb el Club Deportivo Ebro de Educación y Descanso, format per els treballadors de Riegos y Fuerza del Ebro S.A., que el C.N. Montjuïc perd per cinc gols a un. En l’equip contrari hi juga en Vicenç Esquiroz , com a treballador de la dita empresa.

Malgrat la derrota ja es prefigura l’equip que competirà en el proper Campionat de Catalunya de Waterpolo, essent el format per: Pèrez -que n’és el porter-, R. Ruiz, B. Ruiz, Cruz, Ramis, Flaqué i Belmonte.

Retall del Mundo Deportivo del 7 de juny de 1944. 
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

El primer partit oficial serà dins del Campionat de Catalunya de Segona Categoria, que de fet es la tercera atès que hi ha Primera A i Primera B. Encara hauran de passar uns dies mes i serà una doble confrontació eliminatòria entre el Club Nàutic de Tarragona i el C.N. Montjuïc. 

L’anada tindrà lloc a Tarragona el dijous 29 de juny, en el camp de joc instal·lat al Port de Tarragona, el "Serrallo". Aquest primer partit es juga sense que hi faci acte de presència l’àrbitre designat per la FCN, de manera que no constarà el resultat com a vàlid, pendents del segon que es celebra el dia 1 de juliol a la piscina de Montjuïc i que el club perdrà per 3 gols a 1. Novament, però es constata una incidència i es que el C.N. Tarragona ha alineat un jugador estranger de nom Mazzucatto, de manera que:

“...la eliminatòria queda pendiente de resolución pues al parecer el equipo vencedor alineó a un jugador extranjero, lo que està prohibido terminantemente por la legislación de la Delegacion Nacional de Deportes en toda competición oficial.”

Imatge del camp de waterpolo del Club Nàutic de Tarragona l'any 1925. 
Font: Pàgina web del C.N. Tarragona. Ft. Vallvé

El resultat final en aquesta primera competició es que el Montjuïc queda en vuitena posició a la Segona Categoria.

De 1945 a 1950, pujades i baixades…

L’any 1945 el Montjuïc es proclama campió a la Segona Categoria B, que atesa la nova estructura vindria ser la quarta. Dividida en un grup de Barcelona i un altre de la resta de Catalunya, la final es disputa entre el C.N. Montjuïc i el C.N. Port-Bou, amb el resultat final de 4 a 1 per al nostra club. L’equip es format per: P. Puigdevall, G. Carmany, Florensa, R. Ruiz, Guarneiro, Flaqué i Domenech

Retall de El Mundo Deportivo del 2 de setembre de 1945. 
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

Com a vencedor de la seva categoria l’any següent, 1946, el Montjuïc juga a Segona A, quedant en tercera posició. Ja a l’any 1947 i dins de les sovintejades remodelacions del Campionat de Catalunya el club es troba a la Primera Categoria B, on es proclama subcampió i només es superat per el C.N. Mataró. L’equip es el format per: P.Puigdevall, Miracle, E. Ruiz, R. Ruiz, Mas, Flaqué i G. Carmany. 

Equip subcampió de la Primera Categoria B del Campionat de 
Catalunya de Waterpolo. Any 1947. 
Font: Arxiu del CNM. Ft. SI

Aquest mateix any es disputa un amistós d’anada i tornada amb el C.N. Helios de Saragossa que suposarà el debut del club més enllà de Catalunya

A l’any següent i en la mateixa categoria sortirà campió el C.N. Manresa, quedant el Montjuïc en tercera posició d’un total de sis equips participants. El 1949 no representa cap millora important del club, que es classificarà en cinquena posició de la Primera Categoria B. 

En canvi, dins del mateix any es produeixen dos fets important per al waterpolo, l’un a nivell internacional i l’altre dins del club. En el primer nivell es produirà una profunda renovació del reglament de waterpolo a la reunió de la FINA feta a Milà. El canvi mes important es el de suprimir la immobilitat dels jugadors, que havien de romandre estàtics en la posició en que es trobaven un cop l’àrbitre feia una aturada del partit. A partir del canvi de reglament aquesta imposició desapareix i des de la seva entrada en vigor l’any 1951 hi haurà un waterpolo en que el moviment lliure dels jugadors s’anirà imposant.

Per que fa al C.N. Montjuïc des del mes de setembre de 1949 comptarà amb un  entrenador nou, en Josep Clemente que procedeix del S.C.U.F. de Paris, on residia des de finals de la guerra civil espanyola. En Clemente es farà càrrec dels entrenaments del club en natació i waterpolo i a la vegada es comptarà amb ell com a nedador i com a waterpolista, fent en aquest darrer cas de jugador - entrenador. En Clemente retornava d’aquesta manera a “casa”, donat que en el seu moment havia estat puntal del Club Natació Mare Nostrum, radicat al Poble Sec i desaparegut l’any 1939, essent considerat com un dels clubs germans i antecedents del la nostra entitat.

Arribats a l’any 1950 ens trobarem amb que s’assoleix un repte important, quedant campions de la Primera Categoria B i pujant, finalment, a l’autèntica primera línia del waterpolo català: la Primera Categoria A. L’equip que aconsegueix la proesa es el format per: P. Puigdevall, Clemente, A. Llordachs, Teo Poch, Ll. Puigdevall, Cercós i E. Ruiz, amb una notable barreja de veterania i joventut.

Portada del butlletí n. 15, de novembre de 1950. 
Font: Arxiu JCE

En Vicenç Esquiroz, en la seva funció de periodista del Mundo Deportivo, comenta així la jugada:

“En el grupo B ha vencido por los pelos, como vulgarment se dice, el C.N. Montjuich. Ha logrado el titulo al que aspiraban con las mismas posibilidades el C.N. Manresa y el C.N. Atlético... Con todo hay que atribuir al equipo del Pueblo Seco el ser el menos goleado gracias a la actuación del guardameta Puigdevall y del defensa Clemente...”

S’ha completat un primer cicle exitós del waterpolo, que ha de ser en el futur un dels puntals de l’actuació del Montjuïc, per bé que com veurem en d’altres entrades, consolidar-se en l’elit del waterpolo català i espanyol encara seran figues d’un altre paner...

Juan Antonio Sierra i Josep Castellví


Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic