Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Butlletí. La memòria feta paper...

10 d’abr. 2021

Encapçalament del butlletí n.1 del 
C.N. Montjuïc de novembre de 1946
Font: Arxiu JCE

Tal com vàrem veure a l'entrada d'aquest bloc '¡ Adelante con el C.N. Montjuich !'  el butlletí del club veu el seu primer número el novembre de 1946. De llavors ençà se'n van arribar a publicar més de quatre-centes edicions, amb periodicitats variables segons les èpoques, encara que gran part de la seva vida la seva sortida seria mensual. 

D'aquesta manera el butlletí es va anar convertint en la memòria de l'entitat feta paper, amb les limitacions pròpies d'aquests tipus de publicacions que, de manera general, eren el reflex de l'opinió de l'equip directiu del moment. A les entitats esportives, com en qualsevol altre tipus de societat, hi conviuen i s'hi manifesten persones d'opinions i sensibilitats diverses i no sempre les publicacions que en podríem dir 'oficials' ho poden reflectir de manera suficient.

Feta aquesta consideració, convindrem en el fet que el butlletí del Club Natació Montjuïc ha estat un bon instrument de divulgació i conservació de la memòria de l'entitat i, per tant, de les persones que en formen o n'han format part. De ben segur que molts dels que llegireu aquesta entrada en conserveu una part o, en el millor dels casos, la totalitat de la seva col·lecció... sinó de la del mateix Montjuïc potser d'una o altre entitat de la que hageu format part.

Es per això que posem en marxa aquesta nova secció del bloc amb el títol de 'Butlletí', en la qual mirarem d'anar rescatant alguns dels escrits i les imatges que s'hi han anat publicant al llarg de la seva durada. Ens atendrem, com ja hem dit per el conjunt del bloc, al límit temporal de l'any 2000 o els seus voltants, de manera que aquests darrers vint anys i escaig quedaran per a ser recordats en un altre moment i en un altre lloc.

Aproximació a una cronologia del responsables 
del butlletí com a coordinadors o directors

Font: Elaboració pròpia

El primer responsable del butlletí va ser en Martí Planas, que era el soci número un del club i periodista de "La Vanguardia", comptava amb la col·laboració d'altres associats de l'entitat, especialment d'en Vicenç Esquiroz,  en Diego Devesa o en Jaume Florensa. La periodicitat inicial era una mica de 'quan es pugui', per entendre'ns. S'esdevé, però, un fet cabdal per l'estabilitat del butlleti quan a partir del n. 5, de maig-juny de 1947, passa a ser editat per la impremta de "Industrias Gráficas Durán", situada al carrer de la Boqueria n. 20, on exerceix d'encarregat i quasi 'amo' en Josep Tauler Barceló... l'avi Tauler per els de la nostre generació, que tants bons serveis havia de prestar al club del qual el seu fill Joaquim n'era fundador.

Pocs mesos desprès a partir de novembre de 1950, i  amb el triumvirat que s'especifica en el quadrant, el butlletí passa a tenir una periodicitat mensual de manera quasi religiosa en els mes de vint-i-cinc anys següents que seguirà sent editat per la mateixa impremta. La mort el dia de Nadal de 1971 d'en Josep Tauler, quasi seguida per el relleu a la presidència del club on en Diego Devesa cedirà el lloc a en Joan Ballart, portarà a la gestió del butlletí a en Jordi Carabí, que en mantindrà per un temps la periodicitat mensual, trobant-nos a partir de mitjans de 1974 que aquesta passarà a ser bimestral o trimestral.

Al llarg de la seva existència el butlletí ha sofert períodes mes llargs de silenci. Així, per exemple, en els primers números hi ha una parada de deu mesos entre el n. 14, del període abril-desembre de 1949, i el n. 15 que serà publicat el novembre de 1950 iniciant la cadència mensual, com hem vist abans.

També hi ha un nou període de llarga interrupció de la publicació entre mitjans de 1987 i novembre de 1988, en que només podem constatar la publicació de dos números. Finalment, a principis de 2001 trobem una altre parada de llarga durada fins a començaments de 2003. En el quadrant hem remarcat, també, els canvis de disseny que s'han anat esdevenint i que veurem en les properes entrades d'aquesta etiqueta.

Publicitat del "Club del Artista" al n. 2, de desembre de 1946
Font: Arxiu JCE

Per iniciar aquest recull de la memòria de paper del butlletí publiquem aquesta publicitat apareguda al n. 2 anunciant ni mes ni menys que el "Club del Artista" que, equivocació apart en el nom del carrer, es refereix al que serà el local social del Montjuïc per excel·lència per mes de trenta-cinc anys: el 'Chipirón'. El club no hi entrarà com a llogater fins a començaments de l'any 1950, però en aquells moments el C.E. Mediterrani ja el tenia llogat els caps de setmana per a fer-hi activitats socials, molt sovint balls en que calia comprar una entrada per intentar millorar el magre finançament dels clubs d'aquells anys...

M.del M.

(**) En aquest període n'era responsable de la publicació en Josep Castellví, que per causes diverses no va poder tirar endavant amb mes continuïtat la seva publicació

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic