Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

El rugbi del C.N. Montjuïc es consolida, 1960 - 1972

11 d’oct. 2021

Imatge de l'homenatge tributat a en Eudald Vallès l'any 1968
Font: Arxiu del CNM

Desprès del primer títol nacional aconseguit l'any 1952 en guanyar el Campionat d'Espanya de segona categoria, el Montjuïc es manté a la primera divisió del Campionat de Catalunya, per bé que sovint ocupant els darrers llocs. L'històric equip dels Medina, Roca, Vernet, Oliva, Puigdevall, Codina, Sabaté, Clavel, Vallés, Delgado, Puig, Serrate, Boronat, Martinez, Gaspar, Salaet i Tauler d'aquell 1952 s'ha anat renovant, de manera que a finals de la dècada només en subsisteix en Paco Clavel.

L'any 1954 el club estrenarà seu esportiva, encara que no pròpia, en inaugurar-se extra-oficialment el camp de rugbi de La Foixarda (*) i com a conseqüència d'un més gran arrelament podrà inscriure un segon equip a la competició catalana. Aquest mateix any celebrarà el X Aniversari del club en un partit amistós amb el club francès de l' 'Englantine Saint-Gironaise'. 

Retall del butlletí del CNM n. 56 del mes d'abril de 1954 
amb el programa d'actes per el X Aniversari
Font: Arxiu JCE

Fins a finals de la dècada dels 50 es pot anar mantenint la categoria, de manera que l'any 1960, encara a primera, s'obté una brillant victòria sobre els C.F. Barcelona amb el resultat de 10 a 3 amb un equip ja plenament renovat format per: Poch, Blasco, Riba, Claramunt II, Viada I, Piñol, Zubillaga, Abad, Molla, Barrado, Albert, Mestres, Mallafré, Gusiñe i Clavel.

L'any 1962 es produeix el descens a la segona categoria del Campionat de Catalunya, on tocarà competir amb els equips de l'Andorra, Cornellà, Centralban, Peritos i Badalona, a més dels segons equips del Poble Nou i la Santboiana. 

La nota positiva d'aquests anys la donarà l'equip juvenil, que l'any 1962 es proclamà campió de Catalunya de la categoria, a més d'aconseguir el subcampionat d'Espanya, en perdre la final disputada a Saragossa per 6 a 3 contra l'equip de 'Automovilismo' de Madrid. L'any següent, però, canviaran les tornes i, a més de renovar el títol de Campió de Catalunya, l'equip juvenil del Montjuïc es proclamarà campió d'Espanya en derrotar al mateix rival de l'any anterior per un resultat de 5 a 3, en partit celebrat el dijous 13 de juny a l'estadi de La Foixarda.

Retall de 'El Mundo Deportivo' del dia 14 de juny de 1963
certificant la victòria blanc-i-verda.
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

Foto de l'equip juvenil de rugbi dels primers 60's. Drets: Salvador, Rodó, Forés, 
Egea, Puig, Güell, Saumell, Fernando, Capi, Martinez, Ferràn, Willy, Puigdevall i Planas. 
Ajupits: Campalans, Coll, Batista Guiseris, Garfia, Bellet, Mateo, Pedrisa, Cecconi i Samà
Font: Arxiu del CNM

Menció especial mereix l' 'avi Planas', com va ser conegut per tot l'entorn montjuiquenc, que va tenir especial dedicació al rugbi del club en funcions de "masajista, cuidador, utillero, padre, tio abuelo, confidente y amigo" com el descriu un dels jugadors d'aquell equip (**);  quina dedicació li va valer el reconeixement com a Soci d'Honor del club l'any 1964.

Aquest equip juvenil, del qual parlàvem, havia estat format quasi bé íntegrament en el mateix Montjuïc, a través dels cursets de natació o de les classes de gimnàstica que tenien lloc al local social de Paral·lel 88, el 'Chipirón'. Ja en el mateix any de 1963 fins a vuit juvenils jugaven amb el primer equip, i en els propers anys formarien la major part d'aquest equip absolut. Amb l'aportació d'aquestes noves fornades l'any 1965 l'equip absolut recuperaria la primera categoria catalana, on romandria alguns anys abans de tornar a militar en la divisió de plata.

L'any 1968 el club, especialment la secció de rugbi, s'adheririen a l'acte de lliurament de la Medalla d'Or de la 'Federación Española de Rugby' a una persona clau dels primers anys de l'entitat i encara en aquells moments del rugbi del Montjuïc, com era l'Eudald Vallés Vallet. Aquest homenatge va tenir lloc a La Foixarda el diumenge 21 d'abril. 

Retall de 'El Mundo Deportivo' del 20 d'abril de 1968 amb una breu
 entrevista a l'Eudald Vallés amb motiu del seu acte d'homenatge
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

L'any 1969 s'esqueia la celebració del XXV Aniversari de la fundació del C.N. Montjuïc. Amb aquest motiu la secció va organitzar un torneig de rugbi educatiu amb els equips de:

 • C.N. Poble Nou
 • E. P. de Sant Antoni
 • R.C. Cornellà
 • 'Chavalín'
 • C.N. Montjuïc

del que va resultar guanyador l'equip del club, desprès d'un partit final emocionant disputat contra el Cornellà.

La temporada 69-70 s'assoliria el primer lloc a la segona divisió, pujant novament al primer nivell de la competició catalana. Entre els mesos de maig i juny de 1969 l'equip del Montjuïc va participar a la Copa Federació (FER), disputant els següents partits:

 • Quarts de final. Reus, 11 de maig: XE'15, 0 - C.N. Montjuïc, 13
 • Semifinals. València, 18 de maig: C.N. Montjuïc, 11 - Olímpico 64, 3
 • Final. Barcelona, 1 de juny: R.C. Cornellà, 9 - C.N. Montjuïc, 12

proclamant-se campió de l'esmentada copa de l'any 1969, amb l'equip format per: Villanueva, Rodriguez, Del Solar, Ferrán, F. Rodriguez, Egea, Mateo, Estellés, Maestro, Guiseris, Campalans, Mallafré, Ballet i Colás 

Atenent a la crònica de 'El Mundo Deportivo' del dia 2 de juny, signada per 'Dropgol', els banc-i verds van haver de remuntar: "Durante la primera parte, el dominio fue mayor por parte del Cornellá, que logró acabarlo a su favor por 6-3... Durante el segundo periodo, Mendulio estableció el 9-3 en un golpe de castigo, para luego Del Solar... reducir el tanteo 9-6, y en los diez minutios finales R. Villanueva, con dos golpes libres, empatar a nueve y ganar finalmente por 9-12."

L'equip guanyador de la Copa FER de 1969 en plena celebració.
El primer dempeus per l'esquerra en en Rafa Villanueva, 
entrenador-jugador determinant en els resultats d'aquests anys
Font: Arxiu del CNM

L'any 1970 el Montjuïc es classificaria en el quart lloc del Campionat de Catalunya, només superat per els conjunts del 'Natació' Barcelona, el Cornellà i el C.N. Poble Nou. Seguint la bona tasca que s'estava desenvolupant amb els equips de base, els anys de 1971 i 1972 l'equip de cadets del club assolirà per dues vegades el subcampionat de Catalunya de la categoria, essent superat únicament per l'equip de la Santboiana. Aquests anys seran també de celebracions i aniversaris. L'any 1971 rebrà un reconeixement del Club Natació Montjuïc i del rugbi en Joan Boronat, fundador: del Montjuïc (1944) i de la secció de rugbi del club (1947). 

L'any de 1972 veurà una reorganització general de la secció, amb una nova junta directiva formada per:

 • President: Josep Abal
 • Secretari: Paco Clavel
 • Delegat: Gaspar Castellà

a més es considerà necessària la desaparició del segon equip sènior i la creació d'un segon equip juvenil: 'Los Nadadores del C.N.M'. L'equip juvenil, entrenat per en Adolf Anta, va desenvolupar una brillant primera volta, guanyant a la Santboiana en el seu propi terreny. A la segona volta es van produir situacions complexes extra-esportives que dificultaren la marxa de l'equip.

També a l'any 1972 s'ajuntaran el XXV Aniversari de la secció de rugbi del Montjuïc i el 50è Aniversari de la Federació Catalana. Amb aquest darrer motiu es va organitzar un trofeu del qual en resultà guanyador l'equip representatiu del club.

Taloner

(*) La Foixarda, que havia estat inaugurada, encara a mig fer, com a Estadi Català l'any 1921. Va ser abandonada en no prosperar la candidatura olímpica de Barcelona per a l'any 1924. Després de diferents vicissituds va ser recuperada per l'esport com a camp de rugbi per als II Jocs del Mediterrani que es feren a Barcelona l'any 1955, de manera que el 1954 ja s'hi van poder disputar partits de manera extra-oficial.

(**) La descripció encomiàstica de l' 'avi Planas' correspon a en Joan Coll Molero, un dels integrants de l'equip juvenil d'aquells primers anys 60's, i ha estat manllevada del mur de Facebook d'en Joan Egea, un altre dels històrics d'aquell equip.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

/
© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic