Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Butlletí. Especial per al V Aniversari

20 de juny 2021

Portada del número especial per al V Aniversari 
del Club Natació Montjuïc. Any 1949
(*)
Font: Arxiu JCE

Amb motiu dels actes commemoratius del V aniversari del club es va editar aquest número especial del butlletí del club amb el mateix format habitual però sense número d'ordre, si bé cal entendre que sortiria entre el 13, corresponent a gener-març de 1949, i el 14, corresponent a abril-desembre del mateix any.

Comparat amb d'altres edicions especials del butlletí o amb el llibre del cinquantè aniversari es fa notar en aquest l'absència del que mes endavant serà la 'desfilada' d'autoritats polítiques i esportives felicitant al club per l'efemèride. 

Contràriament aquesta edició especial del butlletí conté una autèntica allau de publicitat, molt il·lustrativa del lloc que ocupava l'entitat en el teixit associatiu del barri del Poble Sec. L'únic article de fons correspon a en Vicenç Esquiroz, que molt en la línia dels temps vol diferenciar l'esport amateur del cada vegada mes present 'esport espectacle', representat sobretot per el futbol.

Reproducció de l'article d'en Vicenç Esquiroz
Font: Arxiu JCE

Un dels actes mes especials i extraordinaris ofert als socis i convidats va ser el "Festival Artístico - Teatral" que va tenir lloc el dimecres 15 de juny de 1949 en el teatre de la "Peña Cultural Barcelonesa", situada a la cantonada dels carrers Mercader i Via Laietana (**).

Reproducció de l'anunci de la vetllada artística i teatral del 15 de juny
commemorativa del V Aniversari de la fundació del club.
Font: Arxiu JCE

Les dues obres son sainets, peces teatrals breus generalment en un sol acte. Cal fer notar que malgrat l'ús quasi exclusiu del castellà en aquella època, es van poder representar ambdós peces en català. En el primer d'en Lluis Millà Gacio (1865-1946) hi intervenen només els homes. En el segon, obra d'en Emili Vilanova March (1840-1905), hi tenen cabuda les dones. Entre els actors hi trobem socis fundadors com els Roca, Tauler, Boronat, Esquiroz, Julián o el jove dels Ruiz, en Quique, que farà de 'noiet' a l'obra d'en Vilanova. Entre les dones hi sobresurten dues 'fundadores' com són la Mercè Planas i l'Eulalia Toro, promeses d'en Ponç Puigdevall i en Quim Tauler respectivament. L'apuntador, tancat a la 'petxina' de l'escenari per anar cantant el text als actors, es en Josep Tauler: l'avi Tauler com ha estat conegut popularment. No hi ha dubte que fou tot un esdeveniment social i ciutadà.


Reproducció d'alguns dels anuncis del butlletí especial del V Aniversari
Font: Arxiu JCE

Pel que fa als anuncis publicitaris, que sens dubte havien de subvenir l'edició d'aquest número especial, en trobem mes de trenta, generalment de format mitjà. Com a curiositat la meitat, fins a setze, son de negocis corresponents al carrer Nou de la Rambla, llavors encara "Conde del Asalto". Entre els anunciants d'aquest carrer hi trobem el Bar Feliu que ha estat considerat tradicionalment com a lloc de la fundació del Montjuïc, a mes d'haver servit habitualment com a punt de reunió i trobada dels esportistes del club en aquells primers anys. Crida l'atenció, també el de la casa de sabates d'en Jaume Duran en anunciar la venda de les sabatilles de la marca 'Wamba', que un cop catalanitzades com a vamba han donat nom genèric a aquest tipus de calçat.

A senyalar també el bar "Buen Humor" del carrer Salvà, conegut popularment com a 'Cal Empentes', on hi va tenir seu el club en la seva romeria per bars i locals del barri fins a estabilitzar-se en el definitiu 'Chipirón' (1950-1986), que mereixerà una entrada pròpia en un altre moment. Crida l'atenció la publicitat de "La Real" del carrer del Call, en ple barri gòtic de Barcelona i casa del que mes endavant serà àrbitre de waterpolo  internacionalment conegut, en Mateu Manguillot, que a aquelles alçades de la película encara era només un principiant en l'arbitratge català.

M. del M.

(*) El disseny de la portada correspon a en Joan Peña Morera, soci del club des de desembre de 1946, que tenia l'ofici de sastre amb comerç obert al n. 139 del carrer Nou de la Rambla.

(**) En aquell moment el C.N. Montjuïc ocupava un local als baixos del Passeig de l'Exposició 25, de dimensions prou reduïdes com a per a encabir-hi qualsevol acte com aquest. Fins a començaments de 1950 no disposarà del nou local, el 'Chipirón', on si que podrà organitzar tot tipus d'activitats socials com ara teatre, ball o reunions; compaginant-ho amb la instal·lació l'any 1958 d'un gimnàs.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic