Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Aquells Campionats de Catalunya dels anys 60

8 de febr. 2021

Repassant fotografies d'èpoques passades em vaig trobar amb dues de l'any 1967 que em van cridar molt l'atenció i em van fer recordar 'Aquells Campionats de Catalunya dels anys 60'

El primer que cal fer, però, es situar en context l'estructura competitiva de la Federació Catalana de Natació (FCN) en la dècada dels 60’s, que era força diferent de l'actual. D'entrada val a dir que, en categoria masculina, es podien compaginar sense problemes les dues especialitats de natació i waterpolo; no així en el cas de les noies perquè el waterpolo femení no havia nascut encara en aquest país.

Les temporades eren monocícliques i es repartien el calendari en dos grans blocs. Pel que fa a la natació els campionats objectiu eren a l'estiu i per als clubs els diferents Campionats de Catalunya eren el més important de la temporada, ja que la participació en els Campionats d'Espanya es feia per seleccions regionals els absoluts i per seleccions provincials els de categories; aquestes seleccions sortien respectivament dels Campionats de Catalunya i dels campionats provincials organitzats per la FCN en col·laboració amb els organismes corresponents del règim. Tot això permetia que durant la temporada d'hivern tots els nois juguéssim a waterpolo i que entre el setembre i el febrer-març aquesta fos l'activitat competitiva principal. Evidentment també hi havia competicions de natació: interclubs i diversos tipus de trofeus però menys importants, fins arribar a la primavera i l’estiu on tots preparàvem els Campionats de Catalunya de Natació i el waterpolo passava a un segon pla.

Socialment ens trobàvem en plena dictadura franquista i tot i que ja s'albiraven canvis profunds en la societat, aquesta encara era molt 'carca'. Les escolarització era, generalment, separades per sexes amb escoles de nois i escoles de noies i amb l'església molt present en la educació. Molts col·legis de capellans i de monges amb la religió, catòlica per suposat, i la “Formación del Espiritu Nacional” (FEN) com assignatures obligatòries. Afortunadament els clubs esportius, en el nostre cas els de natació, eren un punt de trobada amb plena igualtat entre noies i nois, on compartíem espais d'entrenament i d'esbarjo, quelcom excepcional en aquell temps i que avui es el més normal.

Però tornem a les fotos. L'una era de l'estiu d'aquell 1967 a Terrassa i corresponia al Campionat de Catalunya infantil que es va celebrar els dies 29 i 30 de juliol i veig que només hi sortim els nois de l'equip, entre d'altres Victor Cabrerizo, Luciano Jorge, Miquel Pitarque, Josep “Max” Garcia i jo mateix; crec que vam quedar campions per equips..

Campions de Catalunya Infantils de 1967. Valdes, Medina (E) 
Pelegrí, Garcia, Cabrerizo, Navarro. Ajupits Comas, Puigdevall, 
Pitarque, Clausell i Jorge. Font: Arxiu JCE, fons Toni Comas

Consultant alguna documentació de l'època veig que, efectivament, vam guanyar en la classificació general davant del Mediterrani i el Catalunya

Retall del Mundo Deportivo de 31 de juliol de 1967. 
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

L'altre foto es de waterpolo i correspon a l'equip que va quedar sots campió de Catalunya Infantil, a l'hivern de 1967. Pràcticament els mateixos, Ponç Puigdevall, Luciano Jorge, Jordi Pujol, Josep Maria Clausell, Josep “Max” Garcia, Jordi Grau, Jorge Garcia, Manel Navarro, amb els petits Miquel Puig i Marc Carrizo, i jo mateix, no hi son els nascuts a l'any 1951 perquè crec que hi havia un any de decalatge entre les categories infantil de natació, que era per edat i d'any a any, i la de waterpolo que eren els nascuts al 1952 i posteriors. 

Anvers i revers de la foto corresponent a l'equip infantil 
de WP subcampió de Catalunya de l'any 1967.  
Font: Arxiu JCE, fons Toni Comas

No recordo que en aquell Campionat de Natació infantil hi participessin les noies, es probable que els campionats fossin per separat, però cal esmentar a les Bel Ortega, Ester Quetglas, Magda Pladevall, Angels Del Olmo, Elisa Aparicio, Eulàlia Tauler, Pili Outeiro, Mari C. Hernández, Elisabeth Castillo i d'altres que ara no em venen al cap i que formaven els equips femenins d'aquells anys. Tenien un nivell excepcional i encara que no feien waterpolo, nedaven el Campionat de Catalunya infantil segur (*).

Personalment recordo aquells campionats com un dels millors de la meva vida, crec que en el de natació vaig guanyar tres proves davant de rivals i amics que formen part de la història de la natació catalana que enguany fa 100 anys, com ara en Josep Bas o en Joan Sans, tots dos posteriorment companys al 'Montju', Enric Guardia, Sito Cànovas, Toni Monés, Pere Tortajada, David Badia... i molts d'altres que em van acompanyar al llarg de tants anys de competició i de formació. Recordo que a l'estiu compartíem l'espai d'entrenament a la Piscina Municipal de Montjuic, ‘la vella’, amb el CN Atlètic, el CN Barceloneta i el CE Mediterrani; la rivalitat i l'amistat ja començaven allà tot alhora, però érem una gran família i tot plegat va anar molt de pressa o així m'ho sembla a mi ara. El de waterpolo em va servir de porta d'entrada al primer equip del club, amb el qual en Ponç i jo havíem fer el nostre primer desplaçament a València, en una fase prèvia del Campionat d'Espanya de waterpolo aquell mateix any 1967.

Butlleti del club n. 220 de gener de 1968. 
Font: Arxiu JCE

Van ser anys d'intensa felicitat i també d'alguna decepció, però que ens van marcar profundament en el nostre esdevenidor.

Toni Comas López (**)

(*) Aquell any de 1967 es prou important en la història del Club Natació Montjuïc. Tot just l'octubre de 1966 havíem pres possessió de la piscina de Folch i Torres i, per tant, aquelles competicions de 1967 són les primeres en que s'ha pogut entrenar amb totes les facilitats. Efectivament, les noies infantils varen competir els mateixos dies que els nois però a Tàrrega i foren segones classificades, darrera del ‘Natació’ Barcelona.

(**) En Toni Comas López ha estat destacat nedador i waterpolista del Montjuïc, a més d'haver continuat desprès en la seva tasca professional vinculat al món de la natació com a entrenador en diferents clubs i en d'altres institucions

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic