Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

La Natació al Montjuïc, 1947-1957 (I)

16 de febr. 2021

Desprès dels primers anys de vida el Montjuïc inicia el camí que somnien els seus directius i nedadors cap als primers llocs de la natació catalana. No tenen piscina pròpia, però en el context de l'any 1946 això succeeix a quasi tots els clubs, tret del ‘Natació’ Barcelona. Altrament, l'arrendament de la piscina de la Ronda a “Baños Populares de Barcelona” permet al club una certa continuïtat en la temporada hivernal.

L'entitat es distingeix ben aviat per la seva empenta i capacitat organitzativa, passant a esser un dels principals animadors de la natació catalana pel que fa al nombre de festivals socials i interclubs proposats. Son especialment remarcables el Trofeu Any Nou i el Trofeu Barcelona. El primer obre l'any i inicialment té un caràcter purament social, mentre que el segon tanca la temporada en fer-se al voltant de la festa del Pilar, el 12 d'octubre, i vol ser un punt de trobada de tots els clubs de la ciutat. Ambdós s'enceten amb una numeració que es continuïtat de la que venia utilitzant el C.E. Mediterrani, veritable iniciador dels dos trofeus. Es el cas que en Martí Planas i en Vicenç Esquiroz en produir-se l'escissió del Montjuïc es consideren com a continuadors de la tasca començada per aquell club i en reprenen la numeració. Així els dos trofeus portaran l’any 1947 el numeral VIII, encara que el C.N. Montjuïc tot just cobria el seu quart any. El butlletí social en el seu n. 3 del mes de febrer ens ho explica: “Esta competición siempre ha sido organitzada por nuestro club, aun cuando el Montjuich empezó a actuar en 1944, però ya hemos dicho y repetido que nuestro club siendo joven tiene un largo historial”. No cal dir que aquesta posició no va ser gaire ben rebuda al C.E. Mediterrani, tot i que les posicions no van ser mai d'enfrontament obert. Al final aquest darrer club seguirà organitzant una competició similar al Trofeu Barcelona com ja ho venia fent però amb l'afegitó de ‘ciutat’, passant a dir-se Trofeu Ciutat de Barcelona

Els Font-Prats, Ginesta, Bernal, Cercós, els germans Ruiz i d'altres ja es troben en plena competició i al cap de pocs mesos se'ls hi afegiran en Teo Poch, en Francesc Andreu i, de manera especial, les nedadores que comencen les seves activitats l'any 1947.

Una de les primeres fotos de grup de nedadores del C.N. Montjuïc 
Font. Arxiu del CNM. Ft. SI

1947:

En Miquel Font-Prats guanya a la seva categoria el Gran Premi Pasqua, organitzat per el CNB. Jaume Ginesta queda 2n en els 200 m braça als Cts. de Catalunya Juniors, on A. Bernal arriba tercer en els 200 m esquena. En aquests campionats el club es classifica en tercera posició. De les noies es comença a destacar la Montse Ramos. 

Per tercer any consecutiu el Montjuïc guanya el Trofeu Gil i Arnau a la Travessia del Port que s'emporta el club que aconseguei classificar un major nombre de nedadors en fer-ho 65 dels seus esportistes d'un total de 258. La Nuria Carmany arriba en cinquena posició en la prova femenina que tradicionalment compta amb menys participants.

1948:

En Teo Poch es setè en els Cts. Generals de Catalunya, on l'equip de relleus 4 x 200 m lliures masc. arriba en quarta posició. Les noies de 4 x 100 m lliures es classifiquen terceres. A la classificació general els homes queden en setena posició, mentre que les noies s'enfilen al tercer lloc.

A la Travessia del Port repetim com a guanyadors del Gil i Arnau, amb cinquanta-un nedadors classificats. En Teo Poch arriba en novena posició a la general.

1949:

En els Campionats Generals de Catalunya el saltador de palanca Ferran Martín queda campió. En Teo Poch es quart en 400 i 1.500 m lliures. En braça en Francesc Andreu arribarà en segon lloc dels 200 m, mentre que en Ricard Llordachs es sisè en 100 m esquena. A la classificació per clubs els nois ocupen la cinquena posició. Als Cts. de Catalunya Infantils i Juniors l'equip maculí es classifica en segon lloc a la puntuació per clubs, mentre que les noies són terceres en els Cts. de Catalunya Infantils.

Per primera vegada fins a tres nedadors del club son seleccionats per a formar part de l'equip de Catalunya que ens ha de representar en els Campionats d'Espanya: Teo Poch, que farà 8è als 2.000 m mar, Francesc Andreu que serà 3er en els 200 m braça i Ferran Martín que repetirà primer lloc en salts de palanca.

Es produeix també un altre fet important en organitzar el C.N. Montjuïc conjuntament amb el C.N. Catalunya els primers festivals del que llavors s'anomena 'ballet aquàtic' convidant a l'equip de l' "Stade de Reims" que farà diferents exhibicions d'aquesta nova modalitat davant un públic expectant que ha estat commocionat per l'estrena a Espanya l'octubre de 1948 de la pel·lícula "Bathing Beauty" (1944) traduïda aquí com a 'Escuela de Sirenas'. Sembla ser que l'evident èxit organitzatiu no va anar gaire acompanyat del seu correlat econòmic.

A la Travessia del Port en Teo Poch arriba en quart lloc a la general i es el primer júnior classificat. El Gil i Arnau es, un cop mes, per el club amb setanta-sis nedadors classificats. A la travessia de Banyoles la Montse Ramos es la primera infantil en arribar.

El cop de gràcia a la temporada el posa el primer ‘rècord’ del 100 x 100 m lliures (*) que estableix el club en una mostra de potencial i capacitat organitzativa el diumenge dos d'octubre a la piscina de Montjuïc. Per espai de mes de deu anys la lluita per aquesta millor marca serà una constant a les fites esportives del club, repetint-se fins a un total de quatre vegades la realització de la prova.

Foto dels participants en el relleu 100 x 100 de l'any 1949.
Font: Arxiu del CNM. Ft. SI

1950:

Els Campionat d'Espanya d'aquest any s'havien de fer a Madrid, però la nova piscina de la "Casa de Campo" no es va acabar a temps i en Francesc Draper, que acaba de ser nomenat president de la FCN, se'ls emporta a la piscina de Montjuïc. Per segona vegada hi participa en Teo Poch, arribant quart en els 400 m lliures i cinquè en els 1.500 m, en que estableix el rècord de Catalunya en 21’34”6. Per primer cop des de 1945 Catalunya recupera l'hegemonia com a campiona en les dues categories front dels nedadors canaris, que dominaven les classificacions per regions.

Als Campionats Generals de Catalunya en Font-Prats es cinquè en els 100 m lliures, mentre que en Francesc Andreu i en Culla fan 3er i 9è respectivament en els 200 m braça. En Teo Poch es classifica segon en els 400 i 1.500 m lliures. La Montse Ramos arriba en sisena posició en els 100 m esquena i el relleu de 4 x 100 m lliures format per Ramos, Ojeda, Pie i Lebay obté també una bona posició.

A la Travessia del Port es guanya el Gil i Arnau amb 68 participants. El Teo Poch arriba en cinquena posició, mentre que la Maria Rosa Pie fa la setena classificada a la prova femenina.

Com a conseqüència de la tasca desenvolupada en els seus primers cinc anys de vida el club es fa mereixedor de la Medalla al Mèrit Esportiu de la Federació Catalana de Natació corresponent a l’any 1949, que es lliurada per el president de la catalana en el decurs del Trofeu Barcelona d'aquest any.

1951:

Com a nota destacada es produeix el debut internacional del C.N. Montjuïc en un triangular de natació i waterpolo  organitzat per el jove club comptant amb el ‘Natació’ Barcelona i l'equip de la universitat sueca de Lund, el “Lund Universitas Gymnastik Iddrotsforbund”, que tindrà lloc el 14 de juny a la piscina de Montjuïc. A les acaballes de la temporada hi haurà un segon triangular internacional amb el CNB i els “Girondins de Bordeaux”, club amb el que ens anirem trobant al llarg dels propers anys.

Als Cts. Generals de Catalunya la Montserrat Ramos arribarà 4a en els 100 m lliures, mentre que el relleu de 4 x 100 m lliures femenins format per Pie, Suarez, Ramos i Torrents farà un tercer lloc. Pel que respecte als nois en Teo Poch es cinquè en 400 m. lliures, Orero segon en 200 m esquena i el relleu 4 x 200 obtindrà el subcampionat amb Font-Prats, Poch, Gerbolès i Llordachs. A la classificació general els nois queden per primer cop en segon lloc, darrera del CNB sempitern  guanyador, mentre que les noies obtenen la quarta posició.

En Teo Poch en aquests primers anys cinquantes.
Font: Arxiu del CNM. Ft. SI

Es torna a produir un altre 100 x 100 el dia 2 d'octubre amb un resultat total de 2h 36’ 49”, que suposa una millor marca de la prova aquesta vegada a nivell ‘ibèric’, es a dir incloent Espanya i Portugal. A la travessia del port la classificació de fins a 56 nedadors del club ens donà lloc a guanyar el Gil i Arnau. Font-Prats i Teo Poch arriben quart i cinquè, respectivament. Aquest any hi ha mes participació femenina i les nedadores del Montjuïc Elisa Torrents, Carme Suárez i Maria Rosa Pie copen les posicions cinquena, sisena i setena respectivament.

1952:

En els Campionats Generals de Catalunya es repeteixen unes bones actuacions, tant en masculins com en les noies. Aquestes queden segones tal com havien fet el darrer any els nois, mentre que aquests ocupen la tercera posició. Montse Ramos arriba cinquena en els 100 m lliures i Vendrell fa una quarta posició en els 100 m braça femenins. Pel que fa als nois en Teo Poch fa un cinquè lloc en 400 m lliures, Crespo i Brascó fan quart i sisè, respectivament, en els 100 m esquena i un jove Albert Medina de tot just tretze anys recull la millor classificació en arribar segon als 100 m braça. Als Cts. de Catalunya sèniors i infantils el club es classifica en segona posició en ambdós competicions. Entre els infantils l'Albert Medina reafirma la seva progressió i assoleix ser campió de Catalunya en els 100 m braça.

Retall del  Mundo Deportivo corresponent al 28 de juliol de 1952.
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

El dissabte 26 de juliol el Montjuïc en el ja tradicional Dia del Club rep una nova visita internacional. Aquest cop l'equip convidat es el dels “Enfants de Neptune” de Perpinyà, que tot i ser campions del Llenguadoc no son massa rivals per els nostres equips, dominant els blanc-i-verds totes les proves i el partit de waterpolo. En aquest festival l'Albert Medina fa un molt bons 1'22" en els 100 m braça que provoquen els elogis del cronista del Mundo Deportivo.

Abans d'aquesta visita dels "Enfants" el nostre equip ha fet la seva primera sortida internacional, en una gira per el sud de França molt centrada en el waterpolo, amb visita inclosa a Perpinyà, que mereixerà una altre entrada d'aquest bloc.

Una vegada més es celebren uns 100 x 100 als quals ens anem acostumant i es millora novament la marca amb 2h 21’ 34” fets el dia 19/10, amb la temporada pràcticament finalitzada.

A la Travessia del Port ens emportem un cop mes el Gil i Arnau amb un total cinquanta-set nedadors classificats. En Teo Poch arriba en novena posició i les noies participen d'una manera mes amplia amb la M. Ramos a la quarta posició, la C. Suarez a la setena, M. Pie a l'onzena i Elisa Torrents a la tretzena de fins a dinou noies classificades.

JCE

(*) Les respectives federacions de natació no han reconegut mai aquesta prova com a oficial en els calendaris esportius, per bé que al menys a Europa i en aquests anys era bastant habitual que alguns clubs prenguessin la prova com una mostra del seu potencial sempre parlant de millors marques, que no de rècords.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic