Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Del Nadal i altres festes...

23 de des. 2021

Epifani de Fortuny i Salazar felicita les festes

Foto carnet d'en Epifani de Fortuny, President d'Honor del Club Natació Montjuïc.
Font: Arxiu Nacional de Catalunya. Fons Epifani de Fortuny i Salazar. Ft. SI

Epifani de Fortuny i Salazar (1898-1989), Baró d'Esponellà, es va relacionar molt aviat amb el nounat Club de Natació Montjuïc, del qual fou nomenat President d'Honor. Aquesta relació, teixida especialment per l'amistat personal amb en Vicenç Esquiroz Soliva, el portarà a ser part fonamental en els primers trenta anys de vida del club. En el seu moment en parlarem de manera mes extensa.

Avui ens interpel·la amb un dels seus vessants: com a membre senyalat de la 'Associació de Bibliòfils de Barcelona'  manté la tradició anual de intercanviar-se entre els propis associats acurades felicitacions, amb motiu de les festes de Nadal i de Cap d'Any. Aquí hi portem la que el Baró d'Esponellà va confegir per els seus amics i consocis a les festes de 1946-1947:

Reproducció de la felicitació enviada per el Baró d'Esponellà als 
seus consocis amb la signatura autògrafa del Baró (*).
Font: Arxiu Nacional de Catalunya. Fons Epifani de Fortuny i Salazar

Joan Salvat Papasseit, glossador de la divina acràcia

Retrat d'en Joan Salvat Papasseit fet per el seu
amic Jaume Guàrdia l'any de 1923.
Font: Arxiu Fototeca Cat

Joan Salvat Papasseit (1894-1924), el jove poeta avantguardista d'extracció humil, va morir poc desprès de complir els trenta anys a causa de la tuberculosi. Vinculat als moviments obrers i a les lluites socials, tot i la seva mort prematura va deixar una bona collita de poemes que, malgrat passar una mica desapercebuda durant uns anys, va ser redescoberta i enaltida a partir dels anys 60 del segle XX; en bona part gràcies a l'atenció que va despertar entre els cantants del que llavors es coneixia com a 'Nova Cançó'. Els seus poemes van ser musicats, entre d'altres, per en Martí Llauradó, l'Ovidi Montllor o en Joan Manuel Serrat. Com a celebració de les festes de nadal dedicà al seu amic i protector, Emili Badiella (**), aquest poema:

Recollit del bloc de Josep Bargalló
Font: Bloc de 'Josep Bargalló, Torredembarra sur mer'

Serveixin ambdues expressions com a mostra dels nostres bons desitjos per a totes i tots els que ens esteu acompanyant en aquest viatge del bloc de 'Memòries del Montjuïc i d'altres fets esportius'.

M. del M.

(*) La 'Associació de Bibliòfils de Barcelona' es va fundar el mes de juny de 1944, pocs mesos desprès que ho fes el C.N. Montjuïc. Ramon Amadeu i Grau és l'escultor de figures de pessebre amb més renom a Catalunya. En el seu temps fou el millor i el més sol·licitat pels pessebristes. Les seves figures, amb fesomies de gran realisme, tenen una catalanitat i respiren un agre de la terra que els dóna una rellevant personalitat i un segell ben propi i especial (extret del web del Grup Pessebrista de Sitges)

(**) 'De la divina acràcia seré ara el glossador...' es un vers de la cançó d'en Joan Manuel Serrat 'Cançó per a en Joan Salvat Papasseit'. Per conèixer més de la relació d'en Salvat amb  l'empresari terrassenc Emili Badiella Ribes podeu consultar l'article d'en Jordi Amat a 'La Vanguardia':

https://www.lavanguardia.com/encatala/20200905/483281858379/emili-badiella-salvat-papasseit-torres-garcia.html

2 comentaris

  1. Un gran trabajo y una dedicacion erxcelente me alegro un monton saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fem una excepció a la no publicació de comentaris anònims, tot agraint el seu contingut i recordant, una vegada més, que l'únic requisit per a publicar els comentaris al bloc es el de donar una identificació del comunicant... Salut

      Elimina

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic