Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Butlletí. De la 'Escuela de Sirenas' als Ballets Aquàtics...

22 de nov. 2021

L'any de 1944 la 'Metro Goldwin Mayer' produeix la pel·lícula 'Bathing Beauty' que a Espanya es va traduir com a 'Escuela de Sirenas', protagonitzada per la estrella emergent i ex-nedadora Esther Williams. 

Cartells de 'Bathing Beauty' i la seva versió espanyola 'Escuela de Sirenas'
Font: Viquipèdia

L'arribada als cinemes de la península va tenir lloc l'any de 1948. La projecció d'aquest film desencadenà a tota la Europa esportiva un efecte imitació que portà a molts conjunts de nedadores a plantejar-se de crear el seu propi equip del que inicialment es va anomenar ballet aquàtic o natació ornamental.

El Club de Natació Montjuïc, juntament amb el C.N. Catalunya, va ser el pioner en fer arribar alguns d'aquests clubs, especialment francesos, al nostre país. Així l'any 1949 ens va visitar el ballet aquàtic del 'Stade de Reims' que girà per diferents piscines catalanes al llarg de més d'una setmana d'estada. L'any següent arribà el torn de la 'Societé de Natation de Strasbourg', dirigides per la nedadora alsaciana Ria Gener.

En el sí del Montjuïc en Gerard Carmany Carner (*) agafà la responsabilitat de la creació d'un equip d'aquesta nova modalitat esportiva, que va ser també demanada per les mateixes nedadores del club. El divendres 24 de juliol de 1953 feien la seva presentació les 'sirenes' del Montjuïc, capitanejades per na Montserrat Ramos i na Carme Suárez, a la piscina municipal de Montjuïc, en el curs d'un festival per a la Festa Major del Poble-sec.

El primer equip del ballet aquàtic del C.N. Montjuïc va ser format per Montserrat i Carme Ramos, Carme Suárez, Nuria Sala, Victòria Meya, Ramona Gómez, Amalia Valls, Carme Salvador, Mercè Arumí, Cruz Félez, Trinidad Vendrell i Juanita Ferrer.

Ja en l'any de 1956, el butlletí del club recull la primera sortida feta a Espanya per l'equip del ballet aquàtic blanc-i-verd, que va tenir com a destí la ciutat de Vitòria, convidats per el C.N. Judizmendi, amb qui ja havíem competit en natació de curses l'any 1952.

Crònica d'en Gerard Carmany de l'estada a Vitòria amb l'equip de ballet aquàtic.
Butlletí del C.N. Montjuïc n. 84 de setembre del 1956
Font Arxiu JCE

De les vicissituds que van succeir en aquesta sortida, a mes de trobar-se amb una temperatura de l'aigua que les nedadores consideraren 'gelada', destaca la pèrdua del disc - de vinil a 33 rpm o, mes segurament, de pissarra a 78 rpm - on portaven gravada la música per a fer la coreografia del 'Llac dels Cignes', que estrenaven en aquesta ocasió. La solució va ser d'aquelles del mes complexes. Ens explica en Carmany:

"... ¡¡ No teníamos el disco !!. Se había roto en el tren. El disco... no fué encontrado en todo Vitoria, ni en San Sebastián, ni Bilbao... Entonces los elementos técnicos de Radio Vitoria hicieron el milagro. Propusieron grabar los trozos precisos en cinta magnetofónica y así se hizo... y a la noche acudieron con los 'macnetofonos' (sic) a la piscina para ponerlos en marcha en el momento preciso. Con su valiosa aportación, 'Radio Vitoria' prestó a nuestro club y a la natación artística un señalado favor que nunca olvidaremos." 

L'equip seguia comptant amb algunes nedadores de curses i d'altres mes específicament dedicades al ballet aquàtic. Les participants en aquest desplaçament foren: na Victoria Meya, M. Merçè Sans, Amalia Pons, Teresa Vives, Juanita Acevedo, Lolita Medina, 'Tina' Boira, Angela Puigdueta, Rosari Marqués i Milagros Navarro.

Dos anys mes tard, el 1958, la situació de la natació ornamental o els ballets aquàtics s'havia difós en grau suficient per les terres catalanes per a pensar en organitzar el primer Campionat de Catalunya, quina organització va ser encarregada al Club de Natació Montjuïc

Butlletí del C.N. Montjuïc n. 106 del mes de juliol de 1958
Font: Arxiu JCE

Aquests "todos los equipos catalanes" es traduïa en quatre entitats: el 'Natació' Barcelona, un dels pioners a Espanya; la Societat Atlètica Barcelona, embrió de l'especialització en aquesta modalitat i precursora del Drink Club i el Kallípolis; el Club Natació Catalunya, el darrer en incorporar-se; i el club organitzador, el Montjuïc.

Les guanyadores en les diferents modalitats foren:

  • En Duets: Hartmann i Virgili, del C.N. Barcelona
  • En Sols: Victòria Meya, del C.N. Montjuïc
  • En Equips: Onsés, López, Marcé i A. López, de la Societat Atlètica Barcelona (**)

Retall de 'El Mundo Deportivo del 27 de juliol de 1958, 
amb els resultats de la segona jornada.
Font: Hemeroteca Mundo Deportivo

Per raons que no venen al cas, la durada d'aquesta nova secció del Montjuïc no va anar mes enllà dels primers anys 60's, però cal recordar per sempre que les seves nedadores formaren part de les pioneres d'aquest esport tant plàstic i extraordinari que ara coneixem com a Natació Artística.

Memòries del Montjuïc

(*) En Gerard Carmany Carner va ser un 'quasi' fundador del Montjuïc, atès que s'incorporà junt amb el seu germà Robert, el primer d'agost de l'any 1944. Home cabdal en les primers anys del club fou nedador, directiu, àrbitre i entrenador. La passió per el ballet aquàtic dels primers anys cinquantes el portà a compatibilitzar la funció d'entrenador del Montjuïc amb la de la Unió Esportiva Horta, quan aquesta entitat s'inicià en el nou esport a partir de l'any 1956.

(**) El conjunt del Club Natació Barcelona no pogué participar en la prova d'equips per la absurda prohibició, per part del propi club, que la seva millor nedadora, na Maria Dolors Amat, en pregués part amb la justificació que s'havia d'entrenar i reservar per els Campionats Absoluts de Catalunya de curses, que havien de tenir lloc uns dies mes tard.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic