Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

"Nadar ENTRE 2 AGUAS", el llibre d'en Jordi Murio ja és aquí...

1 de juny 2022

Portada del llibre "Nadar ENTRE 2 AGUAS" del 
nostre amic i company Jordi Murio Fisa.
Font: Editorial Transverso. Ft. Gràcia de la Hoz

El proper dijous 9 de juny, a la sala Alfons Cànovas del Club Natació Atlètic-Barceloneta, tindrà lloc la presentació oficial d'aquest llibre escrit per en Jordi Murio Fisa, amic i company que forma part del col·lectiu que ha impulsat la publicació del nostre bloc (*).

La presentació d'en Jordi Murio es sobrera en el món de la natació al qual ha dedicat pràcticament la seva vida sencera. Des dels seus començaments com a nedador del Club Natació Montjuïc fins a la seva dedicació professionals a les tasques d'entrenador, en la qual ha excel·lit per mes de quaranta anys. Som ben segurs que aquest llibre assolirà l'èxit que es mereix en Jordi, atès que hem estat testimonis del procés que l'ha portat a escriure'l des de la incomoditat amb els processos que s'han seguit, d'uns anys ençà, en les pràctiques organitzatives i en la gestió del món de la natació, especialment per el que fa a l'alt rendiment.

L'editorial 'Tranverso', responsable de l'edició del llibre, el presenta amb les paraules següents:

"En este libro el autor nos relata su aventura durante tantísimos años dedicados a este deporte, la natación. Pretende ir a campo abierto y con total atrevimiento, sin tapujos. Para aportar causas y efectos de los que él llama 'el entrenamiento invisible'.

El libro nos hace un recorrido entre la natación del pasado (tiempo de fecundación), un presente normalizado y estático y la intención de poner un granito de arena a un futuro, en sus palabras, 'menos egocéntrico'.

Jordi Murio se lanza a la piscina con este libro (nunca mejor dicho) a través de toques de inteligencia artificial y sus algoritmos. Mencionando que ya es momento de empezar a visionar que muy pronto empezaremos a utilizar el 'avatar o metaverso nadador'."

Encara no hem tingut ocasió de llegir el llibre, però recollim aquí alguna de les idees que en Jordi ha anat expressant darrerament en referència al tema que ens ocupa. Així, en declaracions a Alberto Martinez del 'Diario AS' de l'onze de juliol de 2018, afirmava que:

"... Pero no hace falta dar la imagen que hay que entrenar ocho horas al dia. Creo que los jóvenes entrenan demasiado, van a concentraciones de altura, actúan como profesionales y se les machaca... no se puede aplicar esta profesionalización a los juniors...

... La culpa es del sistema que impera. Cada vez hay menos entrenadores formativos. El sistema absorbe a todos y los conduce al rendimiento. Se creó una mentira y los entrenadores están obligados a creérsela..."

Recordem, també, un escrit del mateix Jordi Murio penjat al seu mur de Facebook, amb data del 20 de febrer de 2021, on tot recordant el lliurament que se li havia fet per part de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) del 'I Premi a la Excel·lència' l'any 2018, aprofita per a referir-se a alguna de les idees que ha anat elaborant al llarg dels darrers anys:

"Que decir que, con todo lo escrito y viendo la foto con las caras de aquellos que asistieron al acto, hay algo invisible y clave a introducir en esto que se llama Excelencia, son las emociones. Un profesional de la natación que no busque emociones, como dice Joan Margarit (**), no ha vivido correctamente su trabajo en el transcurso de su vida Por último, en la dimensión personal cobra gran relevancia la motivación intrínseca - diversión y placer hacia la propia práctica - y de logro - deseo de mejorar y superarse - es lo que da lugar al compromiso y perseverancia. Además, hay que plantear retos difíciles y a su vez alcanzables - dentro de la zona de desarrollo -, concebir el error como una parte del aprendizaje, enfatizar la confianza y la autoeficacia en las propias fortalezas para superar posibles limitaciones, incluyendo la importancia de la inteligencia emocional."

Rebent de mans del director de l'INEFC, en Jordi Solà, el primer
'Premi a l'Excel·lència' atorgat per aquesta institució acadèmica.

Foto de grup de l'homenatjat amb els seus familiars, 
amics i coneguts que varen poder assistir a l'acte.
Fonts: Arxiu JCE. Ft. SI

"También pienso que entre la natación y los entrenadores no es correcta aquella frase que dice: 'en esta vida todo está escrito', ya que esto es una buena manera de elidir responsabilidades o de no atreverse a crear, investigar y escribir lo que nadie ha escrito, aquello que puede ser novedad para interesarse o para desecharlo, cualquiera de las dos opciones es buena porque ambas te han hecho pensar y, a veces, compartir con otros colegas. En estos casos, uno se está reciclando y cultivando permanentemente, incluso en fase de jubilación si la guía es ser creativo por encima de vincularse a sistemas encorsetados por el resultadismo inmediato. Tampoco no estaría de más que alguien proponga una pincelada sobre (lo) que espera a nuestro deporte de la natación en el futuro. Siguiendo con las teorías de Hawking y sus puntos muertos a explorar, habría que ser más progresista y avanzar ajustando mejor los ciclos vitales da cada deportista, sin ceñirse tanto a los límites de edad, a la categorización regulada, a las marcas mínimas límites, a las premiaciones precoces, etcétera y optimizar mejor los contextos adaptativos para encontrar el mejor rendimiento personal - éxito vs (con) excelencia - con un desarrollo evolutivo inteligente y no solamente por datos salidos del cronómetro o sistemas direccionados a los grandes volúmenes e intensidades."

 Memòries del Montjuïc

(*) Són previstes, mes endavant, presentacions a Reus, València i segurament també a Madrid, a la seu del CSD. Aquest llibre no serà distribuït en llibreries. Si en voleu fer una comanda us heu d'adreçar  a l'editorial 'Tansverso' en el següent enllaç: https://editorialtransverso.com/entre-dos-aguas/

(**) Joan Margarit Consarnau (1938-2021), de professió arquitecte, ha estat un dels mes importants i aclamats poetes en llengua catalana i castellana dels darrers anys i reconegut amb el 'Premio Cervantes' l'any 2019. En Murio en fa referència a l'escrit en el seu encapçalament i en torna a fer a les acaballes aquí reproduïdes. L'article complert el trobareu a: https://www.facebook.com/jordi.muriofisa

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic