Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Butlletí. La darrera gran festa esportiva de la Folch i Torres...

18 d’abr. 2022


La piscina de Folch i Torres, la 'casa gran' del Montjuïc, en els seus trenta-sis anys de vida activa va poder celebrar desenes d'actes esportius de primer nivell. Des de campionats d'Espanya de natació i waterpolo, absoluts o per categories, fins a campionats de Catalunya i encontres internacionals de natació i/o waterpolo; a mes de diverses competicions de natació amb aletes i d'altres especialitats subaquàtiques.

Però com, malauradament, tot té un final a la Folch i Torres li va arribar el moment de celebrar el darrer gran campionat esportiu, en aquest cas de natació. Es tracta del que figura en el butlletí del club com al 'XVIII Campionat d'Espanya Junior de Natació', disputat els dies 20, 21 i 22 de febrer de 1998.

Pàgines centrals del butlletí del C.N. Montjuïc n. 388 del maig de 1998
Font: Arxiu JCE

El butlletí del Club Natació Montjuïc que al llarg de quasi trenta anys havia tingut una periodicitat mensual, en aquest 1998 ja fa anys que surt 'una mica quan es pot'. El número següent a aquest - el 289 - no apareix fins al mes de desembre del mateix any, set mesos desprès. També el seu contingut ha variat per raons diverses i comprensibles; hi ha mes seccions al club i les mencions a les activitats són mes reduïdes. La major part de les de l'entitat, les esportives i les socials, ja fa anys que han desplaçat el centre de gravetat del club a la Zona Esportiva; potser per això la piscina de Folch i Torres rep una atenció del butlletí manifestament millorable.

En aquests cas no es dona cap tipus de resultats ni de participants. La informació es limita al contingut d'aquesta doble pàgina on, això sí, es 'profetitza' que:

"La vella piscina es va posar de gala per rebre els participants en un dels possibles últims actes d'alt nivell que resten a aquesta instal·lació, poc temps abans de la seva remodelació." (*)

Gràcies a d'altres fonts podem fer una aproximació al que van estar aquests darrers campionats. Sabem que foren de molt alta participació, amb un total de 357 esportistes, 194 nois i 163 noies. Aquestes nedadores i nedadors corresponien a quasi cent clubs i associacions vingudes de tot el territori espanyol.  D'aquests puntuaren fins a 59 entitats en la classificació masculina i 51 en la femenina.

QUADRE 1. CLASSIFICACIONS DEL CAMPIONAT

Font: Elaboració pròpia

Com podem veure, els juniors del Montjuïc feren un brillant paper, classificant-se en segon lloc en la puntuació conjunta i guanyant en la femenina. Les nedadores i els nedadors del C.N. Montjuïc classificats en els tres primers llocs de les proves foren:

QUADRE 2. NEDADORES I NEDADORS CLASSIFICATS EN ELS TRES PRIMERS LLOCS DELS CAMPIONATS, AMB POSICIONS I MARQUES

Font: Elaboració pròpia

Una explicació possible del desequilibri entre les classificacions masculines i les femenines es troba en el fet que, al menys en aquells anys, el primer equip masculí tenia una edat mitjana que superava la corresponent als campionats juniors, mentre que en el cas de les noies una gran part de l'equip absolut es corresponia amb les edats d'aquesta competició.

En el seu cas també la revista CROL, de la RFEN, va publicar informació corresponent a aquesta competició:

A la pàgina 19 del n. 361 de la Revista CROL, corresponent al primer trimestre 
de l'any, s'informa dels rècords dels campionats aconseguits a 
Folch i Torres amb el fons d'una fotografia de la piscina.
Font: Arxiu JCE

Com queda reflexat en el requadre de CROL, dels nou rècords dels campionats millorats tres ho foren per nedadores del Montjuïc, que com al llarg de quasi tota la dècada dels norantes eren entrenades per en Jordi Murio; un d'individual per na Anna Morgades en els 100 lliures i dos de relleus en els de 4x100 lliures i 4x100 estils.

Memòries del Montjuïc

(*) Tant de bo hagués arribat aquesta anunciada remodelació. La trista realitat es que només quatre anys mes tard l'ajuntament de Barcelona, mitjançant els seus serveis responsables, tancaven amb pany i forrellat la Folch i Torres i es quedaven sense els seus serveis un bon grapat de socis 'de baix' i altres abonats a la instal·lació. però d'aquest lamentable fet ja en parlarem en una altra ocasió.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic