Memòries del Montjuïc...
i d'altres fets esportius
Memorial Jaume Monzó
Amb la tecnologia de Blogger.

Commemoració al Club Natació Montjuïc: un cinquantenari amb continuïtat...

17 de set. 2022

'50è Aniversari del Campionat d'Espanya de Waterpolo, 1972'

Com s'havia previst, el dijous 15 de setembre, cap a les vuit del vespre, s'aplegaren a les instal·lacions del Restaurant Key de la Zona Esportiva del Club Natació Montjuïc prop de quaranta persones, majoritàriament jugadors de waterpolo del club dels anys 60's i 70's del segle passat. És reuniren per tal de celebrar el 50è aniversari del primer Campionat d'Espanya de waterpolo guanyat per el Montjuïc l'any 1972, tot superant al campió vigent en les quaranta edicions anteriors de la competició: l'històric Club Natació Barcelona.

Foto de grup del conjunt d'antics waterpolistes convocats
 per aquest sopar commemoratiu
Font: Arxiu CNM. Ft. J. Ponferrada, @pfotoalbums

Organitzat per el col·lectiu responsable del bloc de 'Memòries del Montjuïc...', els acompanyaren en la presidència de l'acte els actuals President i Vicepresident del Montjuïc, en Josep M. Valls i en Arturo Puerto respectivament. També comptaren amb la presència d'en Enric Bertran en la seva doble condició de President Honorífic de la Federació Catalana de Natació, a la vegada que la de Campió d'Espanya de waterpolo amb el Montjuïc (1976).

Els assistents formaven part de tres generacions successives de waterpolistes:

  • Els que des de l'any de la inauguració de la piscina de Folch i Torres (1966) emprengueren el camí cap a les millors posicions del waterpolo català i espanyol, sortint des de la segona divisió catalana
  • Els que el 1972 assoliren l'èxit pròpiament dit de proclamar-se Campions d'Espanya per primera vegada
  • La generació següent, que assoliria el segon Campionat d'Espanya per el Montjuïc l'any 1976

Amb l'afegitó d'alguns altres històrics com és el cas d'en Josep Cercós, 'Pepitu', que assistí com a representació dels primers waterpolistes del Club Natació Montjuïc, amb els quals s'inicià sent un adolescent, cap a finals dels anys quarantes del segle passat.

Fins a quatre generacions de waterpolistes reunides. Aqui una representació de tres d'elles: 
al mig de la foto en Josep Cercós 'Pepitu' dels anys 40's i primers 50's, amb els seus 
noranta anys; a la dreta en Albert Medina dels segons anys 50's i primers 60 (*);
 i a l'esquerra en Gabriel Villarrubia dels anys 70's i 80's.
Font: Arxiu CNM. Ft. Ft. J. Ponferrada, @pfotoalbums

De la memòria, la solera i altres continuïtats...

Es varen viure unes hores molt emocionants, d'entre les quals molts dels assistents destacaven especialment la durada dels moments inicials, en que anaven arribant uns i altres, abraçant-se, reconeixent-se (de vegades amb certa complexitat degut als anys tanscorreguts) i retrobant-se. Passats els quasi tres quarts d'hora d'aquesta part de l'acte començà el sopar pròpiament dit, en el decurs del qual es visionaren diferents audiovisuals que abastaven des de quasi bé els primers partits jugats pel club, allà per l'any 1944, fins als de l'any 1976, quan tot just amb el segon Campionat d'Espanya s'inaugurava el que coneixem com a la 'Dècada Daurada, 1976-1986' del waterpolo del Club Natació Montjuïc, en la qual s'aconseguiren:

  • Set Lligues Nacionals-Campionats d'Espanya, de les onze disputades en el període 
  • Dos subcampionats d'Europa: el de la Copa (1978) i el de la Recopa (1982)

A aquestes fites col·lectives mes destacades cal afegir-hi les individuals, com les internacionalitats de molts dels nostres jugadors i la participació olímpica d'alguns d'aquests en els JJ.OO. de Munich (1972) i, ja posteriorment, als de Moscú (1980)

En Vicenç Sirè i en Joan Sans, capitans dels equips de l'època, disposats a entonar
el 'Pas, pas, pas', crit de pre-partit d'aquells anys que encara es vigent (**)
Font: Arxiu CNM. Ft. J. Ponferrada, @pfotoalbums

Vídeo del Pas, pas, pas...; emoció assegurada
Font: Arxiu JCE. Autor J. Ponferrada, @pfotoalbums

Els reunits tingueren l'ocasió de rememorar moments i  anècdotes passades, potser millorades amb el pas dels anys i les diferents memòries personals, sovint performatives. Es recordaren amb emoció les persones absents, les unes per causa de la seva mort i altres per diferents circumstàncies que els impediren de reunir-se amb els seus company i amics,. Entre aquests darrers cal destacar la figura dels dos entrenadors fonamentals d'aquells inicials campionats d'Espanya: en Josep Brascó i en Imre Szikora, tots dos vivint lluny de Barcelona en aquests moments i amb diferents impossibilitats per a desplaçar-se.

Van ser molt celebrades, també, les salutacions d'alguns dels components dels equips adversaris d'aquell campionat del 1972. S'adreçaren als reunits mitjançant videos personals els següents jugadors:

  • Per el Club Natació Barcelona, subcampió: Santiago Zubicoa, Carles Grau, Joan Rubio, Agustí Codera i Joan Jané
  • Per el Club Natació Barceloneta, tercer classificat: Eduard Arruga, Alfons 'Sito' Cànovas, Joaquim Pujol i Manel 'Lolo' Ibern

Al llarg del sopar va sortir en variades converses la paraula 'solera'  a la qual es referien els jugadors d'aquells anys per parlar d'una excel·lència en el waterpolo que calia assolir a base de treball, esforç i continuïtat. El mirall en que fixar-se era, evidentment, el Club Natació Barcelona i els que  pretenien acostar-s'hi varen haver de perdre molt per a començar a guanyar... la perseverancia, però, va obtenir finalment el premi anhelat (***).


Equips de waterpolo del Club Natació Montjuïc campions 
d'Espanya 1972 i 1976, respectivament.
Fons: Arxiu JCE. Ft. Ubiedo (72) i Montejano (76)

'Història d'una ambició.2', el vídeo commemoratiu
del 50è aniversari del Campionats d'Espanya de WP, 1972.
Font: Arxiu JCE. Autors 'Memòries del Montjuïc...'


Memòries del Montjuïc

(*) L'Albert Medina havia estat entrenador de natació al llarg d'onze anys de la història del Montjuïc i en els primers simultanejava aquesta feina amb la d'entrenador de waterpolo

(**) El crit era de crida-resposta:
Capitans: Un pas, pas, pas per el Club.....: pas, pas, pas !!; Equip: Set, set, set !! (dues o tres vegades, segons èpoques)
Capitans: Xut !!; Equip: Gol !! (fins a tres vegades)

(***) Contràriament a la 'profecia' feta per un entrenador del Montjuïc, de poca estada a la casa, que es va adreçar als jugadors en la seva presentació tot dient una cosa semblant a aquesta: "Nois, amb mí com a entrenador podreu millorar molt i arribarem a guanyar a tot-hom, a tots els clubs... menys al Club Natació Barcelona, que a aquests no els podrem guanyar mai..."

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© Infinity. All Rights Reserved | © RL Disseny Gràfic